Niedobór witaminy C u świnek morskich przyczyny i skutki – jak mu zapobiec?
2019-12-03 08:27:00Niedobór witaminy C u świnek morskich, zwany również szkorbutem jest niestety częstą przypadłością wśród świnek morskich – szczególnie tych, których dieta jest uboga w określone składniki odżywcze i witaminy. Z powszechnie dostępnych źródeł, średnia dzienna podaż witaminy C, dla zdrowej świnki morskiej powinna wynosić 10-20 mg na kg, a gdy świnki są ciężarne 30 mg na kg. Jeśli świnka ma problemy ze zdrowiem, dawka witaminy C powinna być nawet dwukrotnie wyższa. Niedobór witaminy C u zwierzęcia może powodować szereg poważnych objawów zdrowotnych. Jak zatem można mu zapobiec?
Przyczyny niedoboru witaminy C u świnek morskich
Świnki morskie to zwierzęta, które tak jak ludzie nie mogą nie syntetyzować własnej witaminy C. Jej niedobór można zaobserwować nawet bez wykonywania szczegółowych badań krwi. Utrata apetytu, różnica w wybarwieniu siekaczy, trudności z jedzeniem, szorstkie futro to sygnały, które mogą wskazywać na niewystarczający poziom witaminy C w organizmie świnki. Niestety to nie jedyne skutki. Oprócz opisanych objawów, świnka z niedoborem witaminy C może mieć problemy z gojeniem się ran, obrzęk stawów, zastój żołądkowo – jelitowy, a także być podatna na częstsze infekcje – szczególnie te ze strony układy oddechowego. Finalnie – długotrwały deficyt witaminy C może doprowadzić do ostatniego stadium szkorbutu – poważnych problemów z uzębieniem i zwiększonym ryzykiem łamliwości kości (np. policzkowych).
Jak zapobiegać deficytowi witaminy C?
Najprostszym rozwiązaniem problemów z niedoborem witamin u świnek jest właściwa prewencja – czyli zapobieganie jego powstaniu. Jak powszechnie wiadomo, najlepiej przyswajalne witaminy pochodzą z diety zwierzęcia. Witamina C w naturalnej postaci jest również korzystniejsza dla organizmu niż jej sztuczny odpowiednik (np. w formie suplementu). To co może zrobić każdy hodowca świnki – to oferować zwierzęciu zbilansowaną dietę, bogatą w kompleks niezbędnych witamin. Dobrze poprowadzony plan żywieniowy świnki morskiej w pełni pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C. W przypadku zdrowych świnek morskich, prewencyjna suplementacja nie jest potrzebna. Co jednak jeśli u zwierzęcia stwierdzono jej niedobór? Zwierzęta chore, które zdradzają objawy awitaminozy lub została ona już stwierdzona przez lekarza weterynarii – wymagają właściwej suplementacji, która powinna być zalecona i przeprowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza. Bardzo często przepisywany suplement jest witaminą dla ludzi – lekarz zaleca podawanie zwierzęciu określonej dawki i ustala termin ponownej wizyty.
Prawidłowa dieta świnki morskiej
Wielu hodowców stara się zaspokoić zapotrzebowanie świnki morskiej na witaminę C wzbogacając jej dietę o świeże owoce i warzywa. Jednak gdy bliżej spojrzy się na zawartość witaminy C w wielu owocach i warzywach, można dojść do wniosku, że zagwarantowanie właściwej dawki witaminy C nie jest tak proste. Świnka morska powinna otrzymywać dobowo od połowy do nawet szklanki świeżych, zielonych liści (np. bogata w witaminę C natka pietruszki) i niewielką ilość warzyw ( ¼ filiżanki) około 2-3 razy tygodniowo. Podawanie owoców świnkom powinno być wyjątkiem i „rarytasem”, ponieważ owoce zawierają dość dużą ilość cukru, który może prowadzić do groźnej dla świnek otyłości. Z uwagi na wyjątkową trudność z oszacowaniem ilościowym witaminy C podawanej w liściach i warzywach, hodowcy świnek morskich wprowadzają do ich jadłospisu profesjonalne, dobre karmy (np. Biofeed Royal One Cavia). Jak widać – podanie właściwej karmy to podstawa diety świnki morskiej i jednocześnie najwłaściwszy sposób na zapobieganie niedoborom witaminy C. Aby zmaksymalizować jej korzyści – karmę należy właściwe przechowywać i regularnie kontrolować jej termin przydatności do spożycia – zgodnie z zaleceniami producenta.
Obecność odpowiedniej ilości witaminy C jest jednym z najistotniejszych elementów prawidłowej diety świnki morskiej. Jeśli hodowca nie zapewni zwierzęciu odpowiedniej, dobowej dawki witaminy C, prędzej czy później u zwierzęcia dojdzie do poważnych zaburzeń syntezy kolagenu, zaprzestania jedzenia, niechęci do poruszania się, a nawet śmierci w wyniku powikłań chorobowych. Na szczęście deficytom można bardzo łatwo zapobiec działając prewencyjnie (podając właściwą karmę), a w przypadku zdiagnozowania niedoboru, stosować zaleconą przez lekarza weterynarii suplementację.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684463/ Combined Selenium and Vitamin C Deficiency Causes Cell Death in Guinea Pig Skeletal Muscle
- Synthetic or Food-Derived Vitamin C - are they equally bioavailable? (Carr, Vissers; 2013)
- co.uk: VN's guide to guinea pigs: handling, nutrition, nursing
- Ferrets, Rabbits, and Rodents. Clinical Medicine Surgery, 3rd ed. (Quesenberry, Carpenter)
- Clinical Veterinary Advisor. Birds and Exotics (Mayer, Donnelly)
- Exotic Pets Formulary, 4th edition (Carpenter)
- Small Animal Clinical Nutrition (Thatcher, Hand, Remillard)